UNTUK MAKLUMAN SEMUA

Friday, April 30, 2010

MY SEWING ROOM


Inilah bilik menjahitt saya... sekarang keadaan kemas tapi tentu smua org bleh bayangkan waktu ianya bersepah .. yang kelihatan kat situ adalah Rak Barang2 kecil yg husband belikan kat Tesco harga dalam RM50 dan memang sungguh2 berguna. kat sebelah tu Mesin jahit yg banyak berjasa ..



Kat sini saya gantung semua bag-bag yg dah siap ... yg dalam gambar ni hari isnin baru bleh hantar .. hubby outstaion .. kena tunggu dia balik baru bleh hantar.


Oh mesin jahitku .. dan juga seterika yg berjasa .. Seterika adalah antara benda2 yg paling penting untuk saya membuat bag dll.




koleksi fabrics yg begitu banyak ,...
saya beli dari

4. Nisa

mereka menawarkan harga yang agak berbeza.. so kena bijak memilih .... tapi kalau dah suka tak kira mahal atau murah saya beli saja .. yg penting I LIKEEEE


Zip ini saya beli sepanjang 100 meter .. zip ni kukuh untuk buat zip pencil case, bag dll. kalau harga semeter, masa tanya kedai dia kata RM3 .. so sesapa yg rasa nakkan zip nih .. saya bleh bagi murah2 ...


Magnetic snap yang saya beli dari tini .. Snazzy n such .. saya memang suka beli magnetic snap dari tini .. harga sungguh berpatutan ..



ini pula kepala zip .. untuk zip yang 100 meter tuh ...


2ND BAG - AIDA HILTON






kalau anda semua perasan, inilah bag saya yang menggunakan ribbon dari heavy weight cotton . Saya sebenarnya tak suka buat ribbon menggunakan kain keras2 ni sebab susah nak membentuknya ... and some more, design yang ini memerlukan ribbon kecil .. kalau letak ribbon yg terlampau gemok nanti akan napak kelakar ..

PUKUL BERAPA DATUK HARIMAU


Mata tak rasa mengantuk .. mungkin sebab petang tadi sempat tidur bersama anak-anak .. sebenarnya saya paksa anak-anak tidur ...kalau tak paksa alamat pengsan lah di buatnya .. Petang tadi sempat menyiapkan bag Noor, so malam ni dah rancang untuk menyiapkan Telekung Bag untuk Aida Hilton (cara utk saya mengingati customer) .. Cik Aida menempah 2 biji Telekung bag 2 biji/buah .. kombinasi kaler ini di pilih sendiri oleh beliau .. sebenarnya saya lebih suka memilih sendiri kombinasi bag kerana ianya tidak menyekat kreativiti saya ... macam2 yg saya boleh fikirkan .. tapi mungkin Cik Aida takut dengan hasilnya .. maka saya memberinya peluang untuk memilih kombinasi kain ...


Kain berbunga ni saya beli di San Peng .. Mungkin ramai yang tahu San peng tu umpama syurga kain .. & syurga pakaian ...Tapi kalau nak ke sana, kenalah naik LRT dan berhenti di stesen LRT Hang Tuah .. Kalau naik kereta alamat susahlah nak cari parking. Kedai yang saya tuju adalah Tat Loong . kedai jual langsir. kain2 jenis cotton keras ada di level bawah sekali .. memang ada banyak choice ... tapi saya memang susah nak ke sana .. almaklumlah .. kalau nak ke sana .. nak kena bawa anak2 sekali .. and paham2 sajalah apa yg akan berlaku .. Masa saya beli dulu harganya RM12.90 semeter tapi kalau beli banyak2 dapatlah diskaun sampai RM10 semeter .. best kan .. kedai tu diperkenalkan kepada saya oleh kak Zawiyah .. Thanks Kak Zawiyah ..


Kenapa gambar2 yang saya ambil senget2 yerk .. hihihi .. sebenarnya dah jadi trademark saya ambil gambar senget benget .. style kononnye ...


and satu lagi trademark saya adalah "ribbon gemok" . saya suka ribbon gemok .. suka suka suka

so Aida.. Suka tak?

Note :
size Bag 14"x12"x4"
3 poket, tali 20" panjang

Menerima soalan dari lina, saya guna kain apa untuk buat ribbon .. saya paling suka guna cotton biasa yang buat baju sekolah tuh : harga dalam RM4.80 dan kalau tanya saya kat mana saya paling suka beli .. tentulah KAMBAR SS2 .. HEAVENNNNNNNNNN ... bayak sungguh kain plain dia .. macam2 warna ... pastu kain2 cotton utk buat dress pun cantik-cantik kat situ .. tempat lain pon mungkin ada tapi bg saya yg bila shopping membawa anak-anak, KAMDAR SS2 is the right place ... material ke-2 yang saya guna adalah ribbon biasa yg 1" tu ... kalau sesiapa perasan, pembahagi bag (border) utk bag Polka dot tu saya ada guna kain dan ada juga guna ribbon ....

and kat mana nak beli ribbon yang best dan cantik2 serta manik2 yg harganya okay2 ....SSF lah tempatnya .. ribbon polka dot nya ada bermaca2 kaler .. tapi yg saya beli cuma hitam sebab pulus sikit mase tuh .. so .. jom shopping SSF ,....




Thursday, April 29, 2010

TOTE BAG NOOR




Penantian nya juga agak lama .. ciri2 bag ni sama jer cam bag cik Afizah ... kalau nak tak suka, I have to let go ... hope she like it ..

Wednesday, April 28, 2010

DIAPER BAG PUAN AFIZAH








Saya harap Cik Afizah berminat dengan bag-bag ini .. dah lama dia tunggu bag nih .. Setiap bag mempunyai 6 poket yang boleh memuatkan barang2 baby daqn juga barang2 keperluan sendiri .. saya menggunakan magnetic snap kerana saya tak berapa mahir nak buat bag berzip .. size bag adalah 15" x 12' x 4" ...


Monday, April 26, 2010

BAG FOR SALE RM35



Size : 15" x 11.5" x 4"
6 Pockets
Ribbon will be available upon request
Price RM35 (include deliverey charges)





Sunday, April 25, 2010

CELLPHONE CASE - MASLINA HAMZAH







Sebenarnya saya tak berapa pandai nak buat cellphone case .. so ini adalah percubaan pertama .. mlepas ni mugkin eok lagi .. insyaallah

Wednesday, April 21, 2010

TOTE BAG (DIAPER BAG) HANNA STRAWBERRY




Tuesday, April 20, 2010

FOR SALE

SOLD TO CIK NABEEHAH


ITEM CODE TB002
SIZE 15"x 11" x 4"
6 pockets
Price RM30 (delivery cost included)
Interested email me at toteboutiques@gmail.com
AVAILABLE



SOLD TO CIK MASLINA HAMZAH

Sunday, April 18, 2010

TOTE BAG CIK AISYAH







Tote Bag ini adalah milik Cik Aisyah yang sekian lama sabar menanti .. Terima kasih kerna masih sudi membeli bag dari saya . Untuk Tas Syawal, dia meminta saya membuat ribbon di bahagian tepi tapi saya memberi choice utk cik aisyah memilih samada di ba
hagian tengah atau di bahagian tepi .. nanti bagitau saya kay ..

Wednesday, April 14, 2010

BAG PUAN HANA STRAWBERRY




Bag ini di siapkan sebelum email Puan hana yang ke-2 .. So, ini bukanlah kain pilihan Puan Hana. Kalau Puan Hana tak berminat, saya terpaksa Let Go. So Puan Hana, Anything please let me now yerk ...

APA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG TOTE BAG TOTE BOUTIQUE

Sebenarnya posting ini lebih kepada Pelanggan-pelanggan tote boutique (mereka yang membeli bag dari tote boutique). Saya sebenarnya tak pernah menerima pertanyaan tentang cara2 penyelenggaraan bag .. ahaks .. menakutkan lah pulak perkataan tu kan .. namun pagi ni ada ternampak pulak pertanyaan bleh basuh mesin ke idak .. bagus juga pertanyaan tuh .. meh kita kongsi bersama-sama ...

bag dari tote Boutique sememangnya tidak digalakkan dan kalau boleh tak payahlah basuh guna mesin basuh .. basuh guna tangan gitu2 lah yerk .. al sebab nya .. saya menggunaka sew in interfacing .. so memang keras dan tak sesuai gitu basuh dengan mesin ...

Selepas basuh ngan tangan dah dikeringkan .. maka anda akan dapati bag anda tak macam bentuk asalnya .. tak nampak lawa lah .. rasanya itulah ayat yang paling sesuai .. keronyot (berkedut) sana sini kan .. so mudah saja .. mula2 ...



anda gosokkan bag anda guna iron .. anda agak2 lah kepanasannya .. gosok macam gambar di bawah.. saya punya iron biard ni lebarnya memanglah tak dapek nak dibayangkan so kawasan yg bleh di iron tak banyak tapi kalau anda guna iron board yang biasa .. insyaallah .. semua kawasan bleh iron gitu ...


selepas tu .. anda sumbat lah bag2 anda itu dengan kain yg agak banyak sampai anda nampak bentuk asal bag .. biarkan kain2 tu lama2 sikit dalam bag .. kalau saya .. malam2 saya masukan .. esok pagi saya keluarkan .. 2 jam pon dan cukup inyaallah ...


selepas itu .. anda bleh guna bag anda macam biasa ...



sekian alkisahnya ...

Kepada pembeli2 bag dari TOTE BOUTIQUE, terima kasih jua .. aminnn

ORDER FORM

Name:
Address
Phone No
Bag Pattern
Fabric Code
Size Large (17"W x 12"H x 5-6" D)
Medium (15"W x 12"H x 5-6" D)
Small (14"W x 12"H x 5-6" D)
Any Notes or Special Request
Email Address:

form creator